junior-senior-rockstar-primadonna

Junior, senior, rockstar a primadonna

Na Ortenovom námestí v Holešoviciach je malé bistro Mlsný jazýček. Občas si tam kupujem 20dkg šalátu a dva rohlíky na raňajky. Striedavo tam obsluhuje niekoľko dievčat. Vysvetlím vám na nich, čo to znamená byť “junior”, “senior”, “rockstar” a “primadonna”.

Junior

Čerstvá absolventka. Nemá žiadne skúsenosti. Koľko chcem toho šalátu? 20dkg. Do kelímku vloží niekoľko lyžíc a položí to na váhu. 30dkg. Kus šalátu vráti späť do nádoby a vráti kelímok na váhu. 15dkg. Pridá lyžicu. 25dkg. Koľko ste chceli toho šalátu? To je v poriadku, kľudne to tak nechajte. Kelímok zabudne pretiahnuť fóliou, takže mi šalát cestou do práce vytečie na rohlíky.

Senior

Milá pani. Už tam nejaký čas pracuje. Koľko chcem toho šalátu? 20dkg. Naplní kelímok a položí ho na váhu. 18dkg. Bez slova do kelímku trochu pridá. 22dkg. Môže ostať? Jasné. Pretiahne kelímok fóliou a dá ho do tašky k rohlíkom.

Rockstar

Mladé šikovné dievča. Už od dverí sa na mňa usmieva, pamätá si ma. 20dkg šalátu a dva rohlíky, ako obvykle? Kývem hlavou, že áno. Naberie šalát do kelímku, pretiahne ho fóliou a položí na váhu. Je to na gram presne. Podáva mi tašku so šalátom a rohlíkmi. Ďakujem, dovidenia.

Primadonna

Ďalšia milá pani. Nastúpila nedávno. Koľko šalátu? 20dkg. Naplní kelímok a pretiahne ho fóliou. Váha ukazuje 18dkg. Pozrie na lyžicu zapichnutú v nádobe so šalátom. Potom na fóliu, ktorou už je kelímok pretiahnutý. Vloží kelímok do tašky s rohlíkmi. Ďakujeme, príďte zas.

K juniorke som zhovievavý. Seniorka je v pohode. Keď ma obsluhuje rockstarka, odchádzam s úsmevom. Primadonna si vďaka Dunning-Krugerovmu efektu myslí, že je seniorka.

Do ktorej kategórie patríte vy?

  • SoftWare Samuraj

    Skromná rockstar, true story.

  • SoftWare Samuraj

    Jinak primadonna má v Česku zavádějící význam – v principu je to totéž co rockstar (akorát si to tvrdě dopracoval(a)).

  • jakubspanihel

    Jsem rozhodně senior primadona.